1amirasyraf's Blog

share anything and everything in our lives

Anak Mama…

on 03/17/2011

lama tak letak entry dalam blog…bukan xde idea…cuma agak sibuk menguruskan anak-anak, ikut jadual persekolahan mereka (macam kita yg masuk sekolah)…

Sekarang ni cuti sekolah penggal pertama…ramai ibubapa bawa anak-anak mereka bercuti, etc…pelbagai aktiviti diadakan bagi memenuhi masa lapang anak-anak. Bagi keluargaku agak berbeza…kami nak pergi bercuti, tapi bajet x cukup (memandangkan skg ku tidak lg bekerja)…walaubagaimanapun ku cuba penuhkan cuti persekolahan ini dengan pelbagai aktiviti dengan anak-anak. Ni, nak cerita sikit pasal anakku bernama Asyraf.

Sebelum cuti sekolah ari tu…Asyraf ada peperiksaan sekolah Agama…Asyraf memang agak “liat” nak ulangkaji…mulanya ku kata biarla dulu…baru darjah satu…namun begitu sepanjang penggal ku dapat rasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan Asyraf…ku mula periksa buku-buku latihan sekolahnya…ada kerja2 sekolah yang mempunyai catatan guru “Tidak Siap”…ku bertanya pada Asyraf…kenapa cikgu tulis tidak siap? Asyraf jawab…Asyraf x sempat nak siapkan dalam kelas…Asyraf x larat…

Ku masih teringat satu hari Asyraf pulang sekolah dari sekolah Agama dengan linangan airmata, “Ustazah marah Asyraf sebab Asyraf x siap kerja, Asyraf kena duduk belakang kelas…Asyraf nak duduk depan…Asyraf sedih sangat” Ku cuba tenangkan tangisan Asyraf wlpn dlm hatiku pun turut menangis.

Berikutan peristiwa itu, ku pantau segala kerja sekolah Asyraf…ku dapati Asyraf benar-benar “struggle” dalam pelajarannya…membaca/mengeja mmg merangkak, banyak huruf “mixed up”…tanda-tanda dyslexia ketara pada Asyraf…bagi mendapat kepastian ku cuba berikan arahan terperinci dan minta Asyraf laksanakan…hmmm, mmg x salah lagi…kriteria dyslexia ada pada Asyraf (melalui dyslexia test online)

Namun ku x ingin putus asa…walaupun adakalanya hatiku menjerit dengan kekecewaan…
Ku cuba bantu Asyraf dengan membeli buku latihan tubi…satu persatu ku lakukan bersama-sama Asyraf…”Mama nak bantu Asyraf, Mama xnk Asyraf kena marah dengan cikgu, Mama xnk Asyraf malu dengan kawan-kawan Asyraf…Mama minta maaf kalau Mama selalu marah Asyraf, Mama nak Asyraf yakin dengan diri Asyraf”, kataku kepada Asyraf…Asyraf mengangguk (seperti memahami apa kataku) tapi ku tau…dia masih belum lagi mengerti apa-apa pun…

Misiku kini ingin Asyraf yakin akan dirinya bahawa dia mampu lakukan kerja-kerja sekolahnya dengan sendiri…seperti rakan-rakan kelasnya…di sekolah ku tiada disisi untuk melindunginya (hatiku amat risau Asyraf dibuli rakan atau Asyraf membuli rakannya); ku perlu berikan seberapa banyak ilmu serta pemahaman supaya Asyraf dapat melangkah ke arah kejayaan dirinya.

Asyraf, anak Mama…Mama sayangkan Asyraf…Maafkan Mama…mungkin Mama ada ketepikan Asyraf sebab Mama terlampau fokus pada Along (Amir); Mama abaikan Asyraf…maafkan Mama, ya…(masih terngiang ditelingaku Asyraf berkata “Mama xsyg Asyraf, Mama sygkan Along aje”-remuknya hatiku pabila terdengarkan kata-kata ini)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: