1amirasyraf's Blog

share anything and everything in our lives

Dugaan Ramadhan 2011

on 08/09/2011

Pada 10:45 pagi tadi dikejutkan dengan panggilan dari sekolah Amir…guru penyelaras PIPK sekolah Amir maklumkan bahawa Amir sedang “tantrum”dan guru-guru tidak dapat mengawalnya lagi…APA DAH JADI?? Hantar ke sekolah tadi elok aje Amir…Bergegas ke sekolah Amir, Asyraf ku tinggalkan dengan Ayah (sian Ayah kena melayan si Asyraf, maaf ya Ayah). Sampai di sekolah Amir, berlari anak untuk tengokkan Amir…tatkala terpandang wajah Amir, ku nampak Amir seperti dalam keresahan…muram wajah anakku ini…ku berjumpa guru kelas bertanyakan apa yang terjadi…Guru maklumkan padaku secara tiba-tiba apabila waktu pelajaran hendak habis Amir mula “mengamuk” telah memukul semua rakan kelasnya…ku sedari pukulan Amir amat kuat (pernah kena) dan Amir telah mengetukkan kepalanya ke dinding konkrit jadi guru panik tak tahu nak buat apa. Ku mengangguk faham akan situasi tersebut. Guru penyelaras PIPK mohon kami bawa Amir berjumpa doktor; beliau menyarankan agar Amir diberikan perubatan untuk mengawal tingkahlakunya…Guru kelas Amir tekankan perubahan tingkahlaku ini sejak dua minggu ini…

Perasaanku bergolak…apa dah jadi dengan Amir…nak aje ku meraung sekuat-kuat hati di sekolah Amir tadi…namun ku kawalkan emosiku…hatiku merundum…apa yang telah terjadi sehingga Amir bertindak sebegitu?? Di rumah Amir ok…kenapa segala tingkahlaku ini terjadi di sekolah?? Ku cuba beri pelbagai alasan: Ramadhan…waktu makan terganggu kerana ku tidak makan bersamanya? Adakah dia bosan di sekolah? Adakah mungkin kerana segala aktiviti terapi (spt: terapi renang, Gerko, bowling, taekwando) telah dihentikan pada bulan Ramadhan??? Ku buntu…

Setelah mendapat persetujuan guru, ku bawa Amir pulang…Amir berkata “KFC”…ku pandu kenderaanku (agak laju kerana risaukan Asyraf & Ayah) sampai di KFC, belikan makanan untuk Amir dan pulang ke rumah Ayahku…dalam kereta Amir tersenyum dapat ayam KFCnya…”lapar anak Mama, ye”

Sampai di rumah Ayahku, ku bawa Amir turun…Amir sambung makan sambil menonton Disney Channel…ku melayan Amir sepenuh hati…suapkan ayam dicicahkan dengan sos cili…habis 3 ketul drumstick…ok je Amir…xde apa2…x ketuk kepala…*bingung memikirkan Amir*
Ayah bertanya…Amir mengamuk disekolah ke? Ku angguk…Ayah pandang wajah Amir…Amir ok je tu, dia boring kot di sekolah atau ada orang usik dia?, ujar Ayah. Ku kata tiada orang usik, cikgu xde bagitau apa2 pun…

Asyraf siap mandi dan berpakaian untuk ke sekolah…seronok tengok Mama dah sampai nak ambilnya ke sekolah…Maaf ya Ayah…arini tak sempat nak berborak…masa tak cukup sebab Amir wat hal…Ayah sunyi ku tau…

Setelah hantar Asyraf ke sekolah, sampai dirumah…Amir ok je, macam hari2 biasa…ku mesej suamiku, memaklumkan kejadian pagi ini…suami mohon rujuk kepada doktor pakar kanak-kanak kami (sepupuku)…menurutnya (setelah bertanyakan beberapa soalan mengenai tingkahlaku serta perubahan yang mungkin berlaku pada Amir *banyak juga yang ditanya*) Amir sedang melalui proses ke alam remaja (hormonal changes during puberty) beliau cadangkan agar ku berjumpa dengan pakar psikologi untuk tingkahlaku agar dapat membantu Amir akan perubahan dirinya…ku maklumkan kepada suamiku yang akan berusaha membuat temujanji dengan pakar tersebut…

Dimataku Amir masih lagi seorang kanak-kanak kecil…hakikatnya Amir sedang meningkat remaja…*maafkan Mama, Mama belum bersedia dengan Amir “growing up”*…”hormon changes”, “puberty”, “please check on any physical changes (ie: facial hair, armpit hair you might see”- terngiang2 kata2 doktor…ku perlu bersedia!!! dah bersedia ke belum, google la kalau nak tau, anak dah besar!!! Satu lagi episod besar akan berlaku yang mana akan memberi impak besar dalam hidupku serta anak2 adalah apabila suamiku mula bekerja diluar negara kelak…ku kan keseorangan menangani segalanya; ku perlu bersedia!!! inilah dugaanku di bulan Ramadhan yang mulia ini…

Ya Allah, kuatkanlah imanku, berikanlah semangat buat diriku untuk menempuh segala dugaan ini…Amin…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: